Czego szukasz?

Zatrzymaj smak lata

Zatrzymaj smak lata

W tym wpisie dowiesz się:

1.  Co to jest KONFITUREX i czym się różni 2:1 od 3:1?

2. Jak zrobić konfiturę lub dżem niskosłodzony?

3. Jak przygotować konfiturę lub dżem z dużych owoców i drobnych owoców?

 

 

1.     Co to jest KONFITUREX i czym się różni 2:1 od 3:1?

Konfiturex to mieszanka żelująca, idealna do przygotowania domowych konfitur i dżemów w 2 minuty, BEZ PASTERYZACJI. Zawiera naturalną pektynę z owoców, która zagęszcza przetwory owocowe oraz zapobiega pojawieniu się pleśni.

Konfiturex 2:1 to produkt na 1 kg wszystkich rodzajów owoców i 500 g cukru.

Konfiturex 3:1 to produkt na 1 kg wszystkich rodzajów owoców i 350 g cukru, przeznaczony do przetworów niskosłodzonych.

 

2. Jak zrobić konfiturę lub dżem z ulubionych owoców?

 

Uwaga! Na każdy kolejny kg owoców dodaj 1 opakowanie Konfiturexu 2:1.

 Sposób przygotowania z 1 kg owoców – Ważne - należy przestrzegać podanej kolejności!

 

1.      1 kg ulubionych owoców starannie umyj, wypestkuj i rozdrobnij wg uznania.

2.     Wymieszaj dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu 2:1 i zagotuj, ciągle mieszając.

3.     Do gotujących się owoców wsyp 500 g cukru i całość gotuj 1 minutę.

4.     Zdejmij z ognia i mieszaj przez około 1 minutę do zaniku piany lub delikatnie usuń pianę z powierzchni. W przypadku większych kawałków owoców całość gotuj 3 minuty.

5.      Gorącą konfiturę lub dżem nalewaj do wyparzonych słoików i szczelnie zamykaj.

6.      Układaj do góry dnem na ok. 5 minut.

 

 

3.  Jak zrobić konfiturę lub dżem NISKOSŁODZONY z ulubionych owoców?

 

Uwaga! Na każdy kolejny kg owoców dodaj 1 opakowanie Konfiturexu 3:1.

Sposób przygotowania z 1 kg owoców – Ważne! Należy przestrzegać podanej kolejności!

 

1.     1 kg ulubionych owoców starannie umyj, wypestkuj i rozdrobnij wg uznania.

2.     Wymieszaj dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu 2:1 i zagotuj ciągle mieszając.

3.     Do gotujących się owoców wsyp 350 g cukru i całość gotuj 1 minutę.

4.     Zdejmij z ognia i mieszaj przez około 1 minutę do zaniku piany lub delikatnie usuń pianę z powierzchni. W przypadku większych kawałków owoców całość gotuj 3 minuty.

5.    Gorącą konfiturę lub dżem nalewaj do wyparzonych słoików i szczelnie zamykaj.

6.    Układaj do góry dnem na ok. 5 minut.

 

Warto wiedzieć: aby konfitury zachowały piękny kolor i wyrazisty smak (szczególnie ze słodkich owoców), należy dodać szczyptę Kwasku Cytrynowego Gellwe.

 

 

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności