W tym wpisie dowiesz się:
1. Co to jest KONFITUREX i czym się różni 2:1 od 3:1?
2. Jak zrobić konfiturę lub dżem niskosłodzony?
3. Jak przygotować konfiturę lub dżem z dużych owoców i drobnych owoców?
1. Co to jest KONFITUREX i czym się różni 2:1 od 3:1? Konfiturex to mieszanka żelująca, idealna do przygotowania domowych konfitur i dżemów w 2 minuty, BEZ PASTERYZACJI. Zawiera naturalną pektynę z owoców, która zagęszcza przetwory owocowe oraz zapobiega pojawieniu się pleśni.
Konfiturex 2:1 to produkt na 1 kg wszystkich rodzajów owoców i 500 g cukru.
Konfiturex 3:1 to produkt na 1 kg wszystkich rodzajów owoców i 350 g cukru, przeznaczony do przetworów niskosłodzonych.
2. Jak zrobić konfiturę lub dżem z ulubionych owoców?
Uwaga! Na każdy kolejny kg owoców dodaj 1 opakowanie Konfiturexu 2:1.
Sposób przygotowania z 1 kg owoców – Ważne - należy przestrzegać podanej kolejności!
1. 1 kg ulubionych owoców starannie umyj, wypestkuj i rozdrobnij wg uznania.
2. Wymieszaj dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu 2:1 i zagotuj, ciągle mieszając.
3. Do gotujących się owoców wsyp 500 g cukru i całość gotuj 1 minutę.
4. Zdejmij z ognia i mieszaj przez około 1 minutę do zaniku piany lub delikatnie usuń pianę z powierzchni. W przypadku większych kawałków owoców całość gotuj 3 minuty.
5. Gorącą konfiturę lub dżem nalewaj do wyparzonych słoików i szczelnie zamykaj.
6. Układaj do góry dnem na ok. 5 minut.
3. Jak zrobić konfiturę lub dżem NISKOSŁODZONY z ulubionych owoców?
Uwaga! Na każdy kolejny kg owoców dodaj 1 opakowanie Konfiturexu 3:1.
Sposób przygotowania z 1 kg owoców – Ważne! Należy przestrzegać podanej kolejności!
2. Wymieszaj dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu 2:1 i zagotuj ciągle mieszając.
3. Do gotujących się owoców wsyp 350 g cukru i całość gotuj 1 minutę.
Warto wiedzieć: aby konfitury zachowały piękny kolor i wyrazisty smak (szczególnie ze słodkich owoców), należy dodać szczyptę Kwasku Cytrynowego Gellwe.