Babeczki cebulowe z pomidorkami i bazylią

Babeczki cebulowe z pomidorkami i bazylią
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
24 sztuki
Czas wykonania
1 h

Składniki

  • 340 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe Proszek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Gellwe Soda
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (375 ml)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki oleju (do smażenia)
  • ok. 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii

Wykonanie

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartkę.
Mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól przesiej do miski.Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych, dodaj cebulę, pomidorki, bazylię i wymieszaj szpatułką na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.