Babka marmurkowa

Babka marmurkowa
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
12
Czas wykonania
1h

Składniki

Ciasto
  • 1 opakowanie babki XL
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 100 mleka (ok. 10 łyżek)
  • 50 g kandyzowanej skórki
Polewa
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g masła
Dodatkowo do dekoracji
  • czekoladowe jajka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie

Ciasto:

Ciasto przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do masy kakaowej dodaj drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlewaj do natłuszczonej i obsypanej mąką formy babkowej naprzemiennie ciasto waniliowe i kakaowe. Po wypełnieniu formy wykałaczką zrób esy floresy i piecz według instrukcji na opakowaniu do tzw. „suchego patyczka”. Studź w formie na kratce.

Polewa:

Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj do uzyskania aksamitnej polewy. Babkę wyjmij z formy, polej i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową. Udekoruj czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!