Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe
Poziom trudności
łatwy
Ilość porcji
Czas wykonania
1h

Składniki

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Gellwe
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml oleju
  • 250 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
Kruszonka
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo
  • 300 g świeżych truskawek

Wykonanie

Ciasto:

Mąkę przesiej do miski razem z sodą. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią na gładki gęsty krem. Do ubitej masy jajecznej dodaj olej, jogurt oraz przesiane suche składniki. Krótko zmiksuj. Gotowe ciasto wylej na tortownicę o średnicy 23 cm - spód wyłożony papierem do pieczenia. 
Wierzch ciasta udekoruj odszypułkowanymi i pokrojonymi truskawkami. Całość posyp kruszonką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 45 minut. Wypieczone ciasto studź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Kruszonka:

Do miski wsyp mąkę, cukier oraz dodaj masło. Całość rozetrzyj palcami, powstanie kruszonka. Włóż ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.