Ciasto z malinami

Ciasto z malinami
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
9
Czas wykonania
45 min

Składniki

Ciasto
  • 170g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 170g mąki pszennej
  • 80g mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe Proszek
  • 2 łyżki kakao królewskiego Gellwe Kakao królewskie
  • 2 łyżki mleka
Krem
  • 1 opakowanie kremu do karpatki Gellwe Krem karpatka
  • 400 ml mleka
Dodatkowo
  • 200g malin
  • 80g polewy czekoladowej Gellwe Polewa czekoladowa

Wykonanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubijaj mikserem, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa stanie się puszysta dodawaj po jednym jajku, za każdym razem ubijając do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiej składniki suche do masy maślano-jajecznej. Delikatnie wymieszaj do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kwadratową blachę o wymiarach 20cm x 20cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na blachę połowę ciasta. Ułóż na nim maliny. Do pozostałej części ciasta dodaj kakao i mleko. Powstałą masą przykryj owoce. Piecz 20-25 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia.

Krem:

Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka. Wsyp zawartość torebki, miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. Gotowy krem nakładaj na wypieczone ciasto.
Polewa: Torebkę zanurz na 5-10 min w gorącej wodzie. Kiedy polewa jest już płynna, wyjmij ostrożnie torebkę i kilkakrotnie ugnieć, aby wyrównać strukturę polewy. Obciąć róg opakowania. Na schłodzone ciasto wylej polewę czekoladową i odstaw aż polewa stwardnieje. Smacznego!