Drożdżówki francuskie z orzechami włoskimi

Drożdżówki francuskie z orzechami włoskimi
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
10
Czas wykonania
45 minut

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Gellwe Cukier
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 białko
Nadzienie
  • 180 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 70 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie

Nadzienie: Mleko zagotuj z cukrem. Gorącym mlekiem zalej orzechy wymieszane z cynamonem. Gotowe nadzienie odstaw do wystygnięcia.

Ciasto francuskie podziel na 10 prostokątów. Na środek każdego nałóż nadzienie, rozsmaruj. Z boku każdego prostokąta zrób nacięcia. Składaj drożdżówki od góry, kładąc paski na przemian. Koniec ciasta podwiń do dołu. Gotowe drożdżówki posmaruj białkiem, posyp cukrem wanilinowym i posyp orzechami włoskimi. Piecz ok. 20 minut w 180ºC. Drożdżówki studź na kratce.