Dżem

Dżem
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
2 słoiczki
Czas wykonania
15 min

Składniki

  • 700g świeżych truskawek
  • 300g rabarbaru
  • 500g cukru
  • 1 opakowanie Konfiturexu 2:1 Gellwe Konfiturex

Wykonanie

Owoce starannie umyj, odszypułkuj truskawki, a rabarbar pokrój na kawałki. Tak przygotowane owoce wymieszaj dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu. Owoce zagotuj ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsyp cukier i całość gotuj 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i mieszaj przez około 1 minutę do zaniku piany lub usuń pianę łyżką. Gorący dżem nalewaj do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Układaj do góry dnem na ok. 5 minut.
Ważne: należy przestrzegać podanej kolejności!
Warto wiedzieć: aby konfitury zachował piękny kolor i wyrazisty smak (szczególnie ze słodkich owoców), należy dodać szczyptę kwasu cytrynowego Gellwe.