Gofry z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową

Gofry z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową
Poziom trudności
łatwy
Ilość porcji
4-5
Czas wykonania
20 min + czas na wyrastanie i smażenie (ok. 1,5h)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 6 g suszonych drożdży *
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Gellwe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 90 g masła
  • 2 jajka
Dodatkowo
  • 500 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Konfitura truskawkowa*:
  • 1 kg truskawek
  • 350 g cukru
  • 1 opakowanie konfiturex 3:1 Gellwe

Wykonanie

Rozpocznij od przygotowania konfitury truskawkowej według instrukcji na opakowaniu konfiturex Gellwe. Pozostaw do wystudzenia, następnie przełóż potrzebną ilość na gofry do miseczki i schłodź w lodówce. Pozostałą część wlej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij układając do góry dnem na ok. 5 min.

Mąkę, drożdże, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, szczyptę soli przesiej do miski i wymieszaj. Mleko podgrzej do temperatury maksymalnie 30 stopni, aby nie było zimne. Masło roztop w garnuszku i odstaw do wystudzenia. W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, masło i jajka. Wlej do suchych składników i zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta, ok. 2,5 minuty. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się małe pęcherze. Wyrośnięte ciasto wymieszaj i smaż gofry według instrukcji gofrownicy. 
Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Na lekko przestudzonych gofrach umieść bitą śmietanę i schłodzoną konfiturę truskawkową i podawaj od razu. Smacznego!

*Podana porcja odnosi się do wykorzystania całego opakowania konfiturex 3:1 Gellwe. Jeśli chcesz mniejszą ilość konfitury, zmniejsz proporcjonalnie ilość konfiturexu.