Idealna beza

Triki i porady
  • 1 Beza składa się tylko z 2 składników: białka jajek oraz cukru. Jak przygotować idealną bezę? Poniżej kilka naszych wskazówek!
  • 2 Białka jajek powinny być świeże i dokładnie oddzielone od żółtek. Nie mogą znajdować się w nich resztki żółtek! Białka powinny mieć również temperaturę pokojową.
  • 3 Najlepszy jest cukier drobny.
  • 4 Naczynie, w którym ubijasz bezę powinno być czyste i suche.
  • 5 Aby ustabilizować bezę dodaj na początku ubijania, kiedy białka delikatnie się spienią, szczyptę soli.
  • 6 Ubijanie białek rozpocznij o stopniowego zwiększania obrotów miksera. Cukier rozpocznij dodawać od momentu ubicia białek do lekko sztywnej pianki. Zwiększ obroty miksera na maksymalne i dodawaj cukier. Dodawaj go stopniowo łyżką. Kolejną partię cukru dodawaj po całkowitym rozpuszczeniu się poprzednio dodanej łyżki. Finalnie cukier powinien być całkowicie rozpuszczony w bezie. Możesz sprawdzić to rozcierając odrobinę masy między palcami – nie powinno być wyczuwalnych kryształków cukru.
  • 7 Gotowa, prawidłowo ubita piana bezowa jest sztywna, błyszcząca oraz gęsta. Z kolei ubijaczka pozostawia ślad na bezie. Poprawnie ubita beza nie będzie rozlewać się przy wykładaniu na blaszkę i zachowa nadany jej kształt.