Idealne ciasto kruche

Triki i porady
  • 1 Do ciasta kruchego nie używamy margaryny, tylko masło. Masło powinno być zimne - wyjęte prosto z lodówki.
  • 2 Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka (np. przy ciasteczkach), to zamiast zwykłego cukru użyj cukru pudru. Aby uzyskać chrupiące ciasto kruche użyj grubszego cukru.
  • 3 Mąka pszenna do ciasta kruchego powinna zawierać małą ilość glutenu. Przed wymieszaniem jej z masłem – koniecznie przesiej przez sito!
  • 4 Warto dodać dodatkowo do ciasta szczyptę soli, która idealnie równoważy smak i według nas zawsze powinna się znaleźć w cieście, nawet w minimalnej ilości.
  • 5 Ciasto kruche zagniataj jak najkrócej, zaczynając jednak od posiekania masła z mąką i cukrem za pomocą noża. Po dodaniu żółtka/jajka szybko zagnieć ciasto do połączenia! Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, gdyż po upieczeniu będzie twarde!
  • 6 Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź ok. 45 minut.
  • 7 Wałkuj schłodzone ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folią spożywczą, bez podsypywana mąką.
Zainspiruj się
Gelwe Gelwe
Gellwe Gellwe Gellwe Gellwe Gellwe