Wykonanie
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszaj.
- Wlej mleko oraz żółtka i wyrabiaj rękoma lub robotem kuchennym ciasto, aż będzie miało zwartą konsystencję. Pod koniec wyrabiania dodawaj stopniowo masło.
- Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
- Jagody umyj i odcedź na sicie. Przełóż do miski, wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.
- Wyrośnięte ciasto przemieszaj i wyrabiaj do uzyskania sprężystej konsystencji. Podziel na porcje o wadze ok. 80 g. Uformuj kule.
- Ciasto rozpłasz lub rozwałkuj wałkiem, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby lepiej kleiły się podczas składania.
- Na środek każdego placka nakładaj łyżką jagody i sklejaj brzegi ciasta jak na pierogi. Jagodzianki układaj zlepieniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka i odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200 stopni (góra-dół) na złoty kolor. Studź na kratce.
- Przed podaniem oprósz jagodzianki cukrem pudrem. Smacznego!