Jagodzianki

Jagodzianki
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
8
Czas wykonania
2 h 

Składniki

Ciasto
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 12 g suchych drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Gellwe Cukier
  • 1/2 łyżeczki soli
  • żółtka
  • 90 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
Masa jagodowa
  • 250 g świeżych jagód
  • 50 g cukru
Dodatkowo
  • cukier puder Gellwe Cukier

Wykonanie

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszaj.
  2. Wlej mleko oraz żółtka i wyrabiaj rękoma lub robotem kuchennym ciasto, aż będzie miało zwartą konsystencję. Pod koniec wyrabiania dodawaj stopniowo masło.
  3. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  4. Jagody umyj i odcedź na sicie. Przełóż do miski, wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przemieszaj i wyrabiaj do uzyskania sprężystej konsystencji. Podziel na porcje o wadze ok. 80 g. Uformuj kule.
  6. Ciasto rozpłasz lub rozwałkuj wałkiem, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby lepiej kleiły się podczas składania.
  7. Na środek każdego placka nakładaj łyżką jagody i sklejaj brzegi ciasta jak na pierogi. Jagodzianki układaj zlepieniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka i odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200 stopni (góra-dół) na złoty kolor. Studź na kratce.
  8. Przed podaniem oprósz jagodzianki cukrem pudrem. Smacznego!