Karpatka

Karpatka
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
15
Czas wykonania
1,5h + 1h schłodzenie ciasta w lodówce

Składniki

Ciasto parzone:
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • mieszanka do wypieku ciasta do karpatki Gellwe
Krem budyniowy
  • 500 ml mleka
  • mieszanka do kremu do karpatki Gellwe
  • 100 g miękkiego masła
Dodatkowo
  • 130 g dowolna mieszanka bakalii (rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, płatki migdałów, wiórki kokosowe)
  • 450 g masy kajmakowej (krówkowej)

Wykonanie

Ciasto parzone: :

Zagotuj wodę z masłem, wsyp mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszaj do momentu , gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zdejmij z ognia, ostudź, wbij jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Otrzymaną masę podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź przy pomocy łyżki cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia formie 25x36 cm (jeśli chcesz aby karpatka miała więcej kremu i ciasta przygotuj ją w mniejszej formie 20 cm x 20 cm). Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i piecz ok. 25 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piec ok. 15 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo.

Krem budyniowy:

Z 500 ml mleka odlej szklankę i rozmieszaj w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony proszek ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki, zagotuj. Całość pozostaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego miękkiego masła cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.

Na pierwszy blat wypieczonego ciasta rozsmaruj masę kajmakową, posyp bakaliami, następnie rozsmaruj krem budyniowy. Przykryj drugą częścią ciasta. Karpatkę lepiej się kroi, jeśli ciasto po przełożeniu jest schłodzone w lodówce min. 1h.