Kokosowa panna cotta z truskawkami

Kokosowa panna cotta z truskawkami
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
4-6
Czas wykonania
30 min + czas na chłodzenie deseru 5h

Składniki

Panna cotta:
  • 3 łyżeczki żelatyny Gellwe + 2 łyżki wody
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Gellwe (15g)
Frużelina
  • 200 g truskawek
  • 80 g malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki galaretki truskawkowej Gellwe
  • 40 ml wody

Wykonanie

Panna cotta::

Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Do garnuszka wlej mleko kokosowe i śmietankę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. Płyn doprowadź prawie do wrzenia, zdejmij z garnek z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj ok. 1,5 minuty, aby żelatyna się całkowicie rozpuściła.
Mieszankę wlej do 4 szklaneczek po ok. 125 ml lub 6 mniejszych kubeczków. Odstaw do wystudzenia. Przykryj każdy deser kawałkiem folii spożywczej i wstaw do lodówki do stężenia na min. 5h, a najlepiej na całą noc. 

Frużelina:

Owoce umyj i osusz na sicie. Truskawki odszypułkuj i pokrój na ćwiartki. W garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy, dodaj sok z cytryny, 40 ml wody i gotuj co jakiś czas mieszając ok. 5 min. Owoce zdejmij z palnika i dodaj galaretkę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Frużelinę odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Smacznego!