Kremówka wadowicka

Kremówka wadowicka
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
12
Czas wykonania
40 min + czas na schłodzenie ciasta 1h

Składniki

Ciasto
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie mieszanki do wypieku Kremówki Wadowickiej Gellwe
Krem
  • 750 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie mieszanki do przygotowania kremu Gellwe
Frużelina
  • 300 g owoców leśnych świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżkami wody
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku Gellwe zalana 3 łyżkami wody

Wykonanie

Ciasto:

W wysokim naczyniu ubij jaja, stopniowo wsypuj mieszankę do wypieku ciasta i miksuj ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę przełóż do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 x 32 cm, wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez ok. 25 minut (bez termoobiegu).

Krem:

Z ¾ litra mleka odlej szklankę, przelej do większego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia, wlej rozrobiony proszek i zagotuj ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostaw do ostudzenia. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego, miękkiego masła cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.

Frużelina:

Żelatynę zalaną wodą odstaw do napęcznienia. W garnku wymieszaj owoce z cukrem. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż owoce puszczą sok, dodaj cytrynę, na koniec mąkę wymieszaną z wodą. Mieszaj, aż powstanie konsystencja kisielu. Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj i wystudź. 

Przekładanie ciasta:

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój poziomo na 2 równe części. Obydwie połowy podziel 3 prostokątne pasy, powinieneś otrzymać 12 równych, prostokątnych kawałków ciasta. Rozsmaruj na czterech z nich frużelinę, wyciśnij krem z rękawa cukierniczego na dwóch kawałkach i przykryj drugą częścią ciasta. Na górze ponownie wyciśnij krem i nałóż ostatnią warstwę ciasta. Powstały dwa prostokątne ciasta przełożone 3 blatami. Gotowe ciasto schładzaj w lodówce, przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.