Milkshake z wiśniami

Milkshake z wiśniami
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
2
Czas wykonania
10 min

Składniki

  • 5 gałek lodów waniliowych
  • 400 ml zimnego mleka
  • 3 - 4 łyżki frużeliny wiśniowej
  • 80 g polewy mlecznej Gellwe Polewa czekoladowa
  • pianki marshmallow
  • czekolada
  • bezy
Frużelina wiśniowa
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Do dwóch szklanek dodaj ok. 1,5 łyżki frużeliny wiśniowej. Torebkę z polewą czekoladową marki Gellwe zanurz na 5 min w gorącej wodzie. Kiedy polewa jest już płynna, wyjmij ostrożnie torebkę i kilkakrotnie ugnieć, aby wyrównać strukturę polewy. Odetnij róg opakowania. Po ściankach szklanki zlej roztopioną, gorącą czekoladę. Lody zmiksuj z mlekiem i wlej do szklanek. Wierzch udekoruj piankami marshmallow, kostkami czekolady oraz bezami. Dodatkowo możesz opalić pianki palnikiem cukierniczym. Od razu podawaj, smacznego!

Frużelina wiśniowa:

W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodaj sok z cytryny, wodę wymieszaną z mąką. Dobrze wymieszaj, zagotuj, zdejmij z palnika. Odstaw do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.