Mini serniczki na owsianym spodzie z rabarbarem

Mini serniczki na owsianym spodzie z rabarbarem
Poziom trudności
łatwy
Ilość porcji
12
Czas wykonania
30 min + czas na chłodzenie serniczków 1h

Składniki

Spód
  • 80 g płatków owsianych
  • 40 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 600 ml schłodzonego mleka
  • 1 opakowanie sernika na zimno Gellwe
  • 400 g rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru

Wykonanie

Spód:

Płynnym masłem zalej płatki owsiane, wymieszaj. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wyłóż po 1 łyżce płatków owsianych, dociśnij i wyrównaj, aby pokrył się cały spód. 

Masa serowa:

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko, wsyp zawartość opakowania. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Przełóż masę do na owsiany spód do papilotek. Sernik włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj rabarbar. 
Rabarbar umyj, odetnij zielone łodygi i pokrój na małe kawałeczki, zasyp cukrem i przesmaż na patelni ok. 3-4 minuty. Jeśli zacznie się przypalać podlej go wodą. Przesmażony rabarbar wyłóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Ze schłodzonych serniczków zdejmij papilotki, ułóż na talerzu, na wierzch każdego sernika nałóż łyżkę rabarbaru. Smacznego!