Panna Cotta kokosowa z marakują

Panna Cotta kokosowa z marakują
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
3
Czas wykonania
1,5 h

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 biała czekolada
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny Gellwe Żelatyna
  • 2 marakuje

Wykonanie

Żelatynę zalej do pokrycia i odstaw do napęcznienia. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i przełóż o miski. Do garnka wlej mleko kokosowe i zagotuj. Zalej czekoladę i odczekaj ok. 1 min, aby temperatury się wyrównały. Wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Możesz dodatkowo przelać płyn przez drobne sitko. 
Napęczniałą żelatynę podgrzej na palniku/mikrofali do rozpuszczenia. Nie doprowadzaj do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdejmij z palnika i przelej do ciepłego mleka kokosowego z czekoladą. Wymieszaj. 
Przygotuj 3 foremki na panna cottę o pojemności ok. 130 ml każda. Rozlej płyn równomiernie do foremek i przykryj każdą folią spożywczą. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
Przed podaniem każdą foremkę włóż na kilka sekund do gorącej wody i nożem poluzuj brzegi. Panna cotta swobodnie powinna odejść od foremki na talerz. Marakuje przekrój na połowę, wydrąż miąższ i wyłóż na wierzch deseru. Smacznego!