Placuszki szpinakowe z owocami

Placuszki szpinakowe z owocami
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
3
Czas wykonania
20 min

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Gellwe Soda
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe Proszek
  • 2 łyżki liofilizowanego szpinaku
  • dodatkowo: świeże owoce

Wykonanie

W misce umieść kolejno: maślankę, sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajko i przesianą mąkę – wymieszaj ponownie do połączenia się składników. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej miseczki z ciastem dodaj 1 1/2 łyżki liofilizowanego szpinaku, do drugiej ½ łyżki, a trzecią miskę z ciastem pozostaw bez szpinaku. Placuszki smaż pod przykryciem na dobrze rozgrzanej patelni z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki ułóż jeden na drugim, od najciemniejszego koloru szpinaku do jasnego placuszka. Podawaj ze świeżymi owocami.