Pudding z nektarynkami

Pudding z nektarynkami
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
6
Czas wykonania
2,5 h

Składniki

  • 1 opakowanie babki cytrynowej Gellwe
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
Pudding
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka
  • cukier brązowy do posypania
Dodatkowo
  • 3 nektarynki
  • ulubione lody

Wykonanie

Babkę cytrynową Gellwe wypiecz według instrukcji na opakowaniu. Wypieczoną pokrój na kromki. Płaskie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, pozostałym masłem posmaruj kromki chleba. Ułóż je w naczyniu zachodzącymi na siebie warstwami i rozrzuć na nich kawałki nektarynek.

W dużej misce ubij na sztywno żółtka, jajka i cukier. Potem dodaj śmietankę i mleko. Powoli wylej masę na ułożoną w naczyniu babkę. Delikatnie dociśnij kromki. Wierzch posyp brązowym cukrem.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Wstaw naczynie na blaszkę wypełnioną gorącą wodą, piecz w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Gotowy pudding podawaj z gałką lodów.