Tarta czekoladowa z gruszkami

Tarta czekoladowa z gruszkami
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
12
Czas wykonania
2 h

Składniki

Ciasto kruche
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 60 g cukru pudru Gellwe Cukier
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego z linii Naturalnie Pyszne Magdy Gessler
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 gruszki
  • cytryna
Dodatkowo
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 białko
Dodatkowo
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 białko

Wykonanie

Budyń:

Odlej 125 ml mleka, wsyp do niego proszek budyniowy i dodaj cukier. Wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony proszek, mieszając gotuj przez chwilę. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia.

Gruszki obierz i pokrój na cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Ciasto kruche:

Formę na tartę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksuj mikserem (mieszadłem) aż do uzyskania drobnych okruszków ciasta. Można również rozcierać ciasto palcami. Dodaj jajko i zmiksuj lub zagniataj ciasto ręką łącząc składniki w jednolite, gładkie ciasto. Zawiń kulę z ciasta w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną część rozwałkuj (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką), wyłóż ciastem dno i boki formy, papier odklej i wyrzuć. Spód po nakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryj papierem do pieczenia, na spód wysyp suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie. Piecz przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie i folię, piecz jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Wypieczony spód odstaw do lekkiego wystudzenia na ok. 4-5 minut. W tym czasie wyjmij z lodówki drugą część ciasta, rozwałkuj i wytnij paski na dekorację tarty.

Na lekko wystudzony spód wyłóż budyń czekoladowy, poukładaj plastry gruszek. Wierzch udekoruj kratką z ciasta kruchego. Wierzch tarty posmaruj białkiem i posyp brązowym cukrem. Całość piecz 15-20 minut do złotego koloru.