Tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
12
Czas wykonania
1,5 h

Składniki

Babka czekoladowa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 135g masła
  • 100g żółtek (ok. 5 żółtek)
  • 150g cukru drobnego
  • 75g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 150g białek (białka z ok. 5 jajek w rozmiarze L)
  • 20g cukru drobnego
Krem czekoladowy
  • 5 g żelatyny Gellwe Żelatyna
  • 25 g wody
  • 45 g żółtek (ok. 2 duże żółtka)
  • 50 g cukru pudru Gellwe Cukier
  • 300 g tłustego mleka
  • 200 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 600 g świeżych truskawek

Wykonanie

Babka czekoladowa:

Przygotuj 2 foremki aluminiowe lub tortownicę o średnicy 23 cm: natłuść i obsyp mąką. Jeśli pieczesz w tortownicy, wyłóż spód papierem zapinając obręcz i wypuszczając papier na zewnątrz.
Rozpuść masło z czekoladą. W osobnej misce wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej cukier (150g) z żółtkami i dodaj je do miksu czekolady z masłem. Otrzymaną masę wymieszaj z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Osobno ubij białka stopniowo dodając cukier (20g). Do masy wmieszaj ubite białka. Całość podziel na 2 części. Piecz w 160 stopniach góra-dół ok. 30-40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Upieczone blaty ciasta studź na kratce.
Krem: Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia. Mleko wlej do rondla o grubym dnie, dodaj 1 łyżkę cukru i podgrzewaj. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej cukier z żółtkami. Gdy mleko osiągnie ok. 80 stopni wlej 1/3 mleka do żółtek, stale mieszając. Po wyrównaniu temperatury przelej mieszaninę żółtek do rondla z mlekiem, całość mieszaj drewnianą łyżką, aż krem lekko zgęstnieje. Gotowy krem na żółtkach odstaw z palnika i dodaj do niego posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Odczekaj ok. 1 minutę i dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy krem odstaw do całkowitego schłodzenia.
Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki. Pierwszy krążek ciasta umieść w rancie tortownicy, nasącz kawą. Truskawki poukładaj wewnętrzną częścią owocu w kierunku rantu. 
Krem wymieszaj krótko i rozsmaruj pierwszą część na cieście, na wysokość truskawek. Przyłóż kolejnym krążkiem ciasta, nasącz i posmaruj wierzch pozostałym kremem. Udekoruj truskawkami, listkami mięty oraz bezami.