Dodał(a):

Egzotyczny biszkopt na jesienne dni

ocena
3.05

Ocena:

1 2 3 4 5

Przygotuj:

6 jajek

niecałą 1 szklankę mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczkę proszku do pieczenia Gellwe

¾ szklanki cukru

1 budyń śmietankowy Gellwe

500 ml mleka

1 łyżkę żelatyny Gellwe

puszkę brzoskwiń

2 galaretki Gellwe Multiwitamina

 

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.

2. Zagotować wodę i odmierzyć 800ml, ok. 3 szklanki. Zawartość dwóch torebek galaretek Gellwe wsypać do gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia.

3. Z pół litra zimnego mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej zawartość torebki i dodać dwie łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować (można dodać łyżeczkę masła). Do gotującego się mleka wlać rozdrobniony proszek, mieszając gotować przez chwilę i na koniec dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.

4. Czekamy aż budyń i galaretki ostygną.

5. Brzoskwinie kroimy w kostkę.

6. Na biszkopt dajemy masę budyniową, następnie układamy nasze brzoskwinie i zalewamy ściętą galaretką.

7. Całość wstawiamy do lodówki do dalszego zastygnięcia.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!