Do miski wlej ciepłą wodę i włóż drożdże, wymieszaj. Wsyp mieszankę do wypieku chleba i mieszaj (hakiem) najpierw na niskich obrotach, a następnie około 5 minut na wysokich obrotach. Pod koniec mieszania dodaj pestki słonecznika. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Podrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i jeszcze raz zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 25 × 11 × 7 cm. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut.
Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto natnij wzdłuż, posmaruj odrobiną białka roztrzepanego z łyżką wody i posyp pestkami słonecznika.
Piekarnik nagrzej do 200°C, a na jego dnie ułóż żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 200°C.