Czego szukasz?

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Czas przygotowania 125 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Chleb domowy pszenno-żytni Gellwe - 1 opakowanie
  • ciepła woda - 350 ml
  • świeże drożdże - 15 g
  • pestki słonecznika - 1 szklanka
  • DODATKOWO - składniki
  • białko jajka - odrobina
  • pestki słonecznika - 2 łyżki

Opis przygotowania

  1. Do miski wlej ciepłą wodę i włóż drożdże, wymieszaj. Wsyp mieszankę do wypieku chleba i mieszaj (hakiem) najpierw na niskich obrotach, a następnie około 5 minut na wysokich obrotach. Pod koniec mieszania dodaj pestki słonecznika. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

  2. Podrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i jeszcze raz zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 25 × 11 × 7 cm. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut. 

  3. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto natnij wzdłuż, posmaruj odrobiną białka roztrzepanego z łyżką wody i posyp pestkami słonecznika. 

  4. Piekarnik nagrzej do 200°C, a na jego dnie ułóż żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 200°C.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności