Czego szukasz?

Strucla drożdżowa z marmoladą

Czas przygotowania 90 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • Aromat cytrynowy Gellwe - 2 łyżeczki
  • cukier - 100 g
  • mleko - 1/2 szklanki
  • jajko (rozmiar L) - 2 sztuki
  • świeże drożdże - 20 g
  • sól - szczypta
  • masło - 50 g
  • LUKIER - składniki
  • cukier puder - 100 g
  • łyżka wody - 2 łyżki
  • DODATKOWO - składniki
  • twarda marmolada - wedle uznania
  • bakalie - bakalie

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Drożdże włóż do kubka, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru i dodaj tyle mleka, by otrzymana masa miała konsystencję śmietanki. Odstaw w ciepłe miejsce by drożdże podwoiły objętość.

  2. Masło roztop w rondelku i przestudź.

  3. Do miski wsyp pozostałą mąkę, cukier i sól, wbij jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dodaj mleko i aromat cytrynowy. Wszystko razem wymieszaj hakiem robota kuchennego (lub ręką). Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj masło i jeszcze raz dokładnie wyrób.

  4. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce by podrosło.

  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką stół  i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Następnie rozwałkuj na duży prostokąt i posmaruj marmoladą. Ciasto zroluj i ułóż na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, formując pierścień. Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180°C.

  7. Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier.

     

  8. Upieczone ciasto polej lukrem i udekoruj bakaliami.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności