Czego szukasz?

Lukrowane pierniczki

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Pierniczki Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 1 sztuka
  • miękkie masło - 100 g
  • LUKIER - składniki
  • białko z jajka - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Do wysokiej miski wsyp mieszankę do przygotowania ciasta, dodaj jajko, miękkie masło i mieszaj mieszadłami miksera, aż wszystkie składniki się połączą i będą przypominać okruchy chleba. Całość przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć w kulkę. Otrzymane ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do zamrażarki.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość 3-5 mm i wycinaj foremkami pierniczki. Jeśli pierniczki są przeznaczone na choinkę, zrób w każdym dziurkę patyczkiem do szaszłyków. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Formę z pierniczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w 180°C.

  3. Przygotuj lukier.  Białko wyparzonego wcześniej jajka ubij delikatnie mikserem. Cukier puder przesiej przez sito i dodawaj partiami do lekko ubitego białka, cały czas ucierając. Otrzymany lukier powinien być gładki i lśniący. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, jeśli jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropli soku z cytryny.

  4. Lukier przełóż do szprycy lub woreczka foliowego ze ściętym rożkiem i udekoruj pierniczki. Wysusz na kratce.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności