Czego szukasz?

Piernik z marcepanem

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Piernik XXL Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 2 sztuki
  • olej - 200 ml
  • mleko - 100 ml
  • POLEWA - składniki
  • gorzka czekolada - 100 g
  • śmietanka 30% - 100 ml
  • MASA MARCEPANOWA - składniki
  • gotowa masa marcepanowa - 200 g
  • cukier puder - 150 g
  • DODATKOWO - składniki
  • dżem z czarnej porzeczki - 200 g
  • migdały - do dekoracji

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka,olej i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach miksera około 3 minut.

  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 10 × 28 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut w 180°C (podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika).

  3. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój poziomo na 3 blaty.

  4. Masę marcepanową potnij w kostkę, dodaj cukier puder, wymieszaj mikserem. Otrzymaną masę zagnieć, przełóż na podsypany cukrem pudrem papier do pieczenia i rozwałkuj masę na cienki placek wielkości 2 razy przekroju ciasta.

  5. Jeden blat ciasta posmaruj cieniutko dżemem i połóż na nim placek marcepanowy. Ponownie posmaruj dżemem i przykryj drugim blatem ciasta. Czynność powtórz tak, by wszystkie blaty ciasta złożyć w całość.

  6. Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch i boki ciasta. Udekoruj migdałami.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności