Czego szukasz?

Pancakes z owocami

Czas przygotowania 25 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 250 g
  • mleko - 300 ml
  • jajko (rozmiar L) - 2 sztuki
  • masło - 30 g
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy Gellwe - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • SYROP OWOCOWY - składniki
  • czerwone owoce (truskawki, maliny, porzeczki) - 250 g
  • cukier - 150 g
  • KREM - składniki
  • Śnieżka bita śmietana Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko 3,2 % - 200 ml
  • DODATKOWO - składniki
  • owoce do dekoracji - wedle uznania
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - do oprószenia

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Masło roztop. W misce miksera wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, jajka, mleko i stopione masło (ciasto powinno być dość gęste). Odstaw na 10 minut.

  2. Małą teflonową patelenkę rozgrzej. Na patelnie wylewaj łyżką wazową porcje ciasta i smaż z obu stron na rumiano.

  3. Przygotuj syrop. Owoce umyj, rozgnieć widelcem lub drobno posiekaj i zasyp cukrem. Przełóż do rondla i gotuj ok. 5 minut. Wystudź.

  4. Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko, wsyp Śnieżkę i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach  przez 4-5 minut.

  5. Usmażone pancakes polej syropem owocowym i podawaj z kremem i owocami. 

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności