Przygotuj ciasto. Włóż do miski: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka jaj i posiekane masło. Wszystko razem wymieszaj mieszadłami miksera, a następnie zagnieć w kulkę. Ciasto zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki (można to zrobić dzień wcześniej).
Dno prostokątnej blachy o wymiarach 22 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką papierze do pieczenia i wylep nim dno foremki, nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz, aż ciasto się zarumieni – około 15 minut. Wystudzone ciasto wyjmij z formy.
Przygotuj placek bezowy.
Białka umieść w misie miksera i ubijaj, dodając po łyżce cukier. Kiedy masa bezowa będzie już gęsta i błyszcząca, ciągle ubijając, dodaj mąkę ziemniaczaną.
Tę samą formę co wcześniej, ponownie wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej masę bezową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 140°C przez około 1 godzinę. Wystudź.
Przygotuj galaretkę z malinami.
3 galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody. Przestudź i wymieszaj z malinami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Jeśli maliny były mrożone, nie trzeba wstawiać galaretki do lodówki, tylko czujnie obserwować, bo galaretka może stężeć bardzo szybko. Lekko tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki.
Przygotuj masę śmietanową.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z 50 ml śmietanki. Pozostałą schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubij szybko na puszystą masę i delikatnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
Całość wyłóż na stężałą masę malinową, przykryj plackiem bezowym i delikatnie dociśnij dłonią. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego!