Czego szukasz?

Kruchy placek ze śliwkami

Czas przygotowania 120 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 150 g
  • mąka ziemniaczana - 150 g
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 100 g
  • żółtko - 2 sztuki
  • LUKIER - składniki
  • cukier puder - 150 g
  • sok z cytryny - 2-3 łyżki
  • DODATKOWO - składniki
  • śliwki węgierki - 700 g
  • płatki migdałowe - 2-3 łyżki

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp obie mąki, cukier, posiekane masło, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko razem wymieszaj mieszadłami miksera, a następnie zagnieć w kulkę, zawiń w folię i odłóż na godzinkę do lodówki.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim dno wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 × 28 cm.

  3. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i pokrój na ćwiartki. Ułóż gęsto na cieście tak, by śliwki nachodziły na siebie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 200°C.

  4. Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier i polej ciasto. Posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności