Czego szukasz?

Ciasto z owocami i kruszonką

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • Proszek do pieczenia + cukier wanilinowy 2w1 Gellwe - 1 opakowanie
  • śmietana 18% - 200 g
  • jajko (rozmiar L) - 2 sztuki
  • cukier - 200 g
  • masło - 50 g
  • śliwki - 600 g
  • KRUSZONKA - składniki
  • mąka pszenna - 50 g
  • masło - 40 g
  • cukier - 2 łyżki

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    Jajka ubij z cukrem na puch. Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

  2. Do ubitych jajek dodaj śmietanę i roztopione masło. Na koniec wsyp mąkę z dodatkami i szybko wymieszaj.

    Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 × 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż gęsto, umyte i pokrojone na ćwiartki lub ósemki śliwki.

  3. Przygotuj kruszonkę.

    Składniki kruszonki wsyp do miski i mieszaj mikserem lub ugniataj w dłoniach do momentu, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto zlepi się w kulę. Otrzymaną kruszonką posyp ciasto.

  4. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 50 minut.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności