Czego szukasz?

Kakaowy blok z butelki

Czas przygotowania 20 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • masło lub margaryna - 250 g
  • cukier - 200 g
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - 80 g
  • mleko - 400 ml
  • Żelatyna Gellwe - 30 g
  • suszona żurawina - 200 g
  • herbatniki - 200 g

Opis przygotowania

  1. Żelatynę zalej 50 ml zimnego mleka i odstaw by napęczniała. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, masło i kakao, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź.

  2. Do otrzymanej masy włóż połamane na kawałki herbatniki i żurawinę.

  3. Z butelki po wodzie mineralnej (1,5 l) odetnij wąską szyjkę i przełóż do niej przygotowaną masę. Butelkę z zawartością wstaw na noc do lodówki.

  4. Następnego dnia butelkę delikatnie rozetnij i wyjmij z niej kakaowy blok. Przed podaniem pokrój na centymetrowe plastry.

  5. Przechowuj w lodówce.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności