Czego szukasz?

Panna cotta z owocami

Czas przygotowania 140 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • DESER - składniki
  • śmietanka 30 - 36% - 250 ml
  • mleko - 500 ml
  • cukier - 6 łyżek
  • Cukier wanilinowy Gellwe - 3 łyżeczki
  • Żelatyna Gellwe - 30 g
  • SOS OWOCOWY - składniki
  • owoce (wiśnie, maliny, porzeczki) - 250 g
  • Konfiturex 2:1 Gellwe - 1 łyżka (10 g)
  • cukier - 50 g

Opis przygotowania

  1. Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw. Śmietankę wraz z cukrem i cukrem wanilinowym podgrzej prawie do zagotowania.  Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.

  2. Salaterki posmaruj od wewnątrz odrobiną oleju i napełnij masą śmietanową. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  3. W tym czasie przygotuj sos owocowy. Owoce rozgnieć widelcem i wymieszaj z konfiturexem, zagotuj. Dodaj cukier i ponownie zagotuj. Sos możesz zostawić w tej postaci lub jeśli wolisz, przetrzeć przez sito.

  4. Zastygniętą panna cottę wraz z salaterką wstaw na kilka sekund do wrzątku (dzięki temu masa z łatwością wyjdzie z foremki). Każdą przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem.

  5. Przed podaniem polej sosem i udekoruj owocami.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności