Czego szukasz?

Ptysie z kremem karpatkowym

Czas przygotowania 55 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • Ciasto i krem do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 4 sztuki
  • masło lub margaryna - 125 g
  • woda - 250 ml
  • mleko - 500 ml
  • masło - 100 g
  • cukier puder - do oprószenia

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszaj do momentu, gdy ciasto utworzy kulę i stanie się lekko szkliste. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Do ciasta wbijaj po jednym jajka, jednocześnie miksując na najwyższych obrotach miksera.

  2. Masę przełóż do worka cukierniczego lub plastikowej torebki ze ściętą końcówką i wyciskaj na papier porcje ciasta. Zachowaj odstępy, bo ptysie bardzo rosną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 210°C (opcja pieczenia: góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 15 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ciasto opadnie.

  3. Przygotuj krem.

    Jedną szklankę mleka zagotuj, do drugiej wsyp zawartość opakowania z kremem i wymieszaj. Do gotującego mleka wlej rozrobiony proszek i gotuj energicznie, mieszając, aż otrzymany krem będzie gładki i gęsty. Całość przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. Zimny krem dodaj do miękkiego masła i miksuj do momentu, aż krem będzie gładki.

  4. Wystudzone ptysie przekrój w poprzek na dwie części i przełóż przygotowanym kremem. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności