Czego szukasz?

Kokosowa Panna Cotta z truskawkami

Czas przygotowania 25 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • PANNA COTTA - składniki
  • żelatyna Gellwe wymieszana z wodą - 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
  • śmietana kremówka 36% - 250 ml
  • mleko kokosowe - 250 ml
  • cukier - 80 g
  • cukier wanilinowy Gellwe 15 g - 1 opakowanie
  • FRUŻELINA - składniki
  • truskawki - 200 g
  • maliny - 80 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • galaretka truskawkowa Gellwe - 1 opakowanie
  • woda - 40 ml

Opis przygotowania

  1. Panna cotta: Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Do garnuszka wlej mleko kokosowe i śmietankę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści.

  2. Płyn doprowadź prawie do wrzenia, zdejmij z garnek z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj ok. 1,5 minuty, aby żelatyna się całkowicie rozpuściła.

  3. Mieszankę wlej do 4 szklaneczek po ok. 125 ml lub 6 mniejszych kubeczków. Odstaw do wystudzenia. Przykryj każdy deser kawałkiem folii spożywczej i wstaw do lodówki do stężenia na min. 5h, a najlepiej na całą noc.

  4. Frużelina: Owoce umyj i osusz na sicie. Truskawki odszypułkuj i pokrój na ćwiartki. W garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy, dodaj sok z cytryny, 40 ml wody i gotuj co jakiś czas mieszając ok. 5 min.

  5. Owoce zdejmij z palnika i dodaj galaretkę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Frużelinę odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności