Czego szukasz?

Ptysiowe pierścienie

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Ciasto i krem do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 4 sztuki
  • masło lub margaryna - 125 g
  • woda - 250 ml
  • mleko - 500 ml
  • masło - 100 g
  • POLEWA - składniki
  • masło lub margaryna - 100 g
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - 50 g
  • cukier puder - 120 g
  • mleko - 3 łyżki

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszaj do momentu, gdy ciasto utworzy kulę i stanie się lekko szkliste. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.

  2. Do ciasta wbijaj po jednym jajka, jednocześnie miksując na najwyższych obrotach miksera. Masę przełóż do worka cukierniczego lub plastikowej torebki ze ściętą końcówką i wyciskaj na papier grube oponki z ciasta.

  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 210°C (opcja pieczenia: góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 15 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ciasto opadnie.

  4. Przygotuj krem.

    Jedną szklankę mleka zagotuj, do drugiej wsyp zawartość opakowania z kremem i wymieszaj. Do gotującego mleka wlej rozrobiony proszek i gotuj energicznie, mieszając, aż otrzymany krem będzie gładki i gęsty. Całość przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. 

  5. Zimny krem dodaj do miękkiego masła i miksuj do momentu, aż krem będzie gładki.

  6. Przygotuj polewę.

    Masło roztop w rondelku, zdejmij z ognia, dodaj przesiany przez sito cukier puder i kakao. Wlej 2-3 łyżki mleka i wymieszaj rózgą.

  7. Wystudzone ptysiowe obręcze przekrój w poprzek na dwie części i przełóż przygotowanym kremem. Lekko dociśnij i udekoruj polewą.

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności