Czego szukasz?

Świąteczny torcik z pierniczkami

Czas przygotowania 120 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 450 g
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - 2 łyżki
  • Soda oczyszczona Gellwe - 1 łyżeczka
  • mleko - 250 ml
  • masło lub margaryna - 200 g
  • cukier - 200 g
  • miód - 150 g
  • Przyprawa do pierników Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 3 sztuki
  • konfitura żurawinowa lub powidła śliwkowe - 100 g
  • KREM - składniki
  • Krem smak czekoladowy Gellwe - 1 opakowanie
  • zimne mleko - 300 ml
  • masło - 100 g
  • PIERNICZKI - składniki
  • Pierniczki Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 1 sztuka
  • masło - 100 g
  • LUKIER - składniki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • DODATKOWO - składniki
  • mała pomarańcza - 1 sztuka

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto na pierniczki wg przepisu na opakowaniu, następnie rozwałkuj i wycinaj foremkami małe choineczki lub gwiazdki. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 10 minut w 180°C.

  2. Przygotuj lukier.

    Białko jajka utrzyj z przesianym cukrem pudrem do białości. Otrzymany lukier przełóż do woreczka foliowego z wyciętą dziurką i dekoruj pierniczki. Zostaw do zastygnięcia lukru.

  3. Z cukru i wody ugotuj syrop. Włóż do niego dokładnie umytą i pokrojoną na plasterki pomarańczę. Gotuj na małym ogniu, aż pomarańcza się lekko zeszkli. Wyjmij łyżką cedzakową i wysusz na kratce.

  4. Do gorącego syropu, zdjętego z kuchni wsyp żurawiny i zostaw je w nim na 10 minut (nie gotuj!). Następnie również wyjmij łyżką cedzakową i osusz.

  5. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  6. Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski.

  7. W garnuszku roztop masło z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników.

    Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.

  8. Do suchych składników w misce wlej  płynne i wymieszaj mikserem.

    Następnie dodaj jajka i jeszcze raz wymieszaj.

  9. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 60 minut w temperaturze 180°C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

  10. Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Jeśli jest bardzo nierówne, zetnij mocno wystającą część. Pozostałe ciasto przetnij na dwa równe blaty.

  11. Przygotuj krem czekoladowy wg przepisu na opakowaniu.

  12. Jeden blat ciasta połóż na paterze i posmaruj konfiturą żurawinową. Posmaruj 1/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij.

  13. Małe pierniczki posmaruj cienko kremem i przyklej do krawędzi ciasta. Pozostały krem wyłóż na wierzch piernika. Całość udekoruj pierniczkami, owocami i rozmarynem.

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  14. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności