Czego szukasz?

Drożdżówki francuskie z orzechami włoskimi

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • gotowe ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • cukier wanilinowy Gellwe 15 g - 1 opakowanie
  • posiekane orzechy włoskie - 80 g
  • białko - 1 sztuka
  • NADZIENIE - składniki
  • zmielone orzechy włoskie - 180 g
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • mleko 3,2% - 70 ml
  • cukier - 1 łyżeczka

Opis przygotowania

  1. Nadzienie: Mleko zagotuj z cukrem. Gorącym mlekiem zalej orzechy wymieszane z cynamonem. Gotowe nadzienie odstaw do wystygnięcia.

  2. Ciasto francuskie podziel na 10 prostokątów. Na środek każdego nałóż nadzienie, rozsmaruj. Z boku każdego prostokąta zrób nacięcia.

  3. Składaj drożdżówki od góry, kładąc paski na przemian. Koniec ciasta podwiń do dołu. Gotowe drożdżówki posmaruj białkiem, posyp cukrem wanilinowym i posyp orzechami włoskimi.

  4. Piecz ok. 20 minut w 180ºC. Drożdżówki studź na kratce.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności