Czego szukasz?

Mini bezy z malinami

Czas przygotowania 180 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • KREM - składniki
  • krem do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko - 400 ml
  • BEZY - składniki
  • ubite białka - 140 g
  • cukier drobny - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • świeże maliny - 150 g
  • gorzka czekolada - 80 g

Opis przygotowania

  1. Przed przystąpieniem do ubijania bezy nagrzej piekarnik do 150°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Białka (powinny być o temperaturze pokojowej) przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera.

  3. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Bardzo ważne jest również, aby cukier w trakcie ubijania dokładnie się rozpuścił i nie był wyczuwalny w bezie.

  4. Nie zmniejszaj również ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubić krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.

  5. Masę bezową wyłóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszce gniazdka.

  6. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i od razu zmniejsz do temperatury 120°C. Susz przez około 2 godziny. Po tym czasie bezy powinny być białe, chrupiące z zewnątrz, na spodzie oraz bokach.

  7. Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka. Wsyp zawartość torebki, miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. Gotowy krem przełóż do rękawa i wyciskaj do środka każdego gniazdka bezowego.

  8. Wierzch ozdób malinami i kawałkami czekolady.

  9. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności