Czego szukasz?

Jagodzianki

Czas przygotowania 120 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna typu 500 - 350 g
  • drożdże suche - 12 g
  • cukier - 40 g
  • cukier wanilinowy Gellwe 30g - 1 opakowanie
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • żółtka - 3 sztuki
  • ciepłe mleko - 100 ml
  • roztopione masło - 80 g
  • MASA JAGODOWA - składniki
  • świeże jagody - 250 g
  • cukier - 50 g
  • dodatkowo do dekoracji cukier puder Gellwe - 40-50g

Opis przygotowania

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszaj.

  2. Wlej mleko oraz żółtka i wyrabiaj rękoma lub robotem kuchennym ciasto, aż będzie miało zwartą konsystencję. Pod koniec wyrabiania dodawaj stopniowo masło.

  3. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  4. Jagody umyj i odcedź na sicie. Przełóż do miski, wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.

  5. Wyrośnięte ciasto przemieszaj i wyrabiaj do uzyskania sprężystej konsystencji. Podziel na porcje o wadze ok. 80 g. Uformuj kule.

  6. Ciasto rozpłasz lub rozwałkuj wałkiem, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby lepiej kleiły się podczas składania.

  7. Na środek każdego placka nakładaj łyżką jagody i sklejaj brzegi ciasta jak na pierogi. Jagodzianki układaj zlepieniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka i odstaw do wyrośnięcia. 

  8. Piecz w temperaturze 200°C (góra-dół) na złoty kolor. Ostudź na kratce.

  9. Przed podaniem oprósz jagodzianki cukrem pudrem. 

  10. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności