Czego szukasz?

Dżem domowy

Czas przygotowania 15 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • świeże truskawki - 700 g
  • rabarbar - 300 g
  • cukier - 500 g
  • konfiturex 2:1 Gellwe - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Owoce starannie umyj, odszypułkuj truskawki, a rabarbar pokrój na kawałki. Tak przygotowane owoce wymieszaj dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu.

  2. Owoce zagotuj ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsyp cukier i całość gotuj 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i mieszaj przez około 1 minutę do zaniku piany lub usuń pianę łyżką.

  3. Gorący dżem nalewaj do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Układaj do góry dnem na ok. 5 minut.

  4. Ważne: należy przestrzegać podanej kolejności! Warto wiedzieć: aby konfitury zachował piękny kolor i wyrazisty smak (szczególnie ze słodkich owoców), należy dodać szczyptę kwasu cytrynowego Gellwe.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności