Czego szukasz?

Mazurek bakaliowo-czekoladowy

Czas przygotowania 30 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 200 g
  • masło - 100 g
  • jajka - 1 sztuka
  • KREM - składniki
  • białka - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 1 cytryna
  • cukier puder - 200 g
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 torebka
  • budyń czekoladowy Gellwe - 3 opakowania
  • figi i daktyle - 200 g
  • rodzynki - 200 g
  • migdały - 200 g

Opis przygotowania

  1. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników. Wstaw do lodówki na około 1 godziny aby „odpoczęło’.

  2. Rozwałkuj placek, nakłuj widelcem w kilku miejscach i zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

  3. Z cukru, białek i soku z cytryny utrzyj lukier.

  4. Figi lub daktyle pokrój na drobniejsze kawałki. Migdały zmiksuj w malakserze razem z pokruszonymi goździkami. Skórkę pomarańczową pokrój bardzo drobno. Wszystkie bakalie wymieszaj z utartym lukrem i budyniem czekoladowym Gellwe.

  5. Rozłóz na cieście i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na około 15 minut.

  6. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości bakalii jakie nałożysz na ciasto.

     

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności