Czego szukasz?

Ciasto drożdżowe à la kruche z pomarańczową konfiturą

Czas przygotowania 140 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • Mąka pszenna - 500 g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Żółtka - 10 sztuk
  • Drożdże - 80 g
  • Cukier wanilinowy Gellwe - 1 torebka 15 g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Masło - 3 szklanki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Konfitura z pomarańczy - 350 g
  • Aromat cytrynowy Gellwe - 1 fiolka

Opis przygotowania

  1. Konfiturę podgrzej, następnie przecedź przez sito, zachowując oddzielnie owoce i syrop.

  2. Przygotowuj rozczyn z niewielkiej ilości mąki oraz drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku.

  3. Gdy drożdże wyrosną, dosyp resztę mąki, dodaj żółtka utarte z cukrem, aromat cytrynowy Gellwe oraz cukier wanilinowy Gellwe.

  4. Całość dokładnie wyrób, po czym przykryj ściereczką lnianą i pozostaw do wyrośnięcia.

  5. Następnie jeszcze raz wyrób ciasto razem ze stopionym masłem. Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki. 

  6.  Po przełożeniu do formy ułóż na nie owoce z konfitury.

  7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c przez około 1 godzinę.

  8. Ciasto po przestudzeniu posmaruj syropem pozostałym z konfitur.

  9. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności