Czego szukasz?

Ciasto piernikowe z jabłkami

Czas przygotowania 120 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • MASA PIERNIKOWA - składniki
  • Piernik Gellwe - 1 opakowanie
  • Jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • Masło - 100 g
  • Mleko - 100 ml
  • Jabłka - 500 g
  • Cukier - 2 łyżki
  • MASA ORZECHOWA - składniki
  • Orzechy włoskie - 300 g
  • Mleko - 250 ml
  • Cukier wanilinowy Gellwe - 1 torebka 15 g
  • Cukier puder - 100 g
  • Alkohol (wódka lub rum) - 80 ml
  • Powidła śliwkowe - 300 g

Opis przygotowania

  1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.

  2. Zawartość opakowania Piernika Gellwe wsyp do miski, dodaj żółtka, miękkie masło oraz mleko. Miksuj około 4 minuty do uzyskania jednolitej masy.

  3. Białka z 2 łyżkami cukru ubij na sztywną pianę.

  4. Masę piernikową delikatnie połącz z pokrojonymi jabłkami i pianą. Piecz w piekarniku około 1 godziny.

  5. Mleko zagotuj, dodaj zmielone orzechy, cukier wanilinowy Gellwe oraz cukier puder. Gotuj około 10 minut. Odstaw do przestudzenia.

  6. Masło utrzyj na „biało”, następnie stopniowo dodawaj przestudzoną masę orzechową, a na końcu alkohol.

  7. Na wystudzony piernik wyłóż masę orzechową. Wierzch posmaruj powidłami śliwkowymi. Całość możesz urozmaicić polewą czekoladową. 

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności