Czego szukasz?

Ciasto z gruszkami

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
4.00/5
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Ser biały tłusty - 250 g
  • Cukier - 4 łyżki
  • Cukier wanilinowy Gellwe - 1 torebka 15 g
  • Olej sojowy - 6 łyżek
  • Mleko - 6 łyżek
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżka
  • Skórka otarta z jednej cytryny - wedle uznania
  • Sól - szczypta
  • NADZIENIE - składniki
  • Gruszki w syropie - 2 puszki
  • Jajka (rozmiar L) - 4 sztuki
  • Mleko - 1 szklanka
  • Cukier - 6 łyżek
  • Budyń waniliowy Gellwe - 1 opakowanie
  • Wiórki kokosowe - 200 g

Opis przygotowania

  1. Do zmielonego sera dodaj cukier, cukier wanilinowy Gellwe, olej sojowy, mleko i sól. Całość ucieraj mikserem na gładką masę.

  2. Nie przerywając ucierania powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Gellwe

    i otartą skórkę z cytryny. Wyrób gładkie ciasto, następnie przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Dwa całe jajka i dwa żółtka utrzyj z czterema łyżkami cukru. Dodaj połowę wiórek kokosowych, mleko i budyń waniliowy.

  4. Tak przygotowany krem wylej na ciasto, a następnie ułóż na nim obrane i pokrojone w cienkie ćwiartki gruszki. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

  5. Pozostałe dwa białka ubij na sztywną pianę z dwoma łyżkami cukru.

    Przełóż łyżką na ciasto i posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 10-15 minut.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności