Czego szukasz?

Piernik

Czas przygotowania 80 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • mąka pszenna - 600 g
  • miód - 200 g
  • ciemne piwo - 1 szklanka
  • żółtka jaj kurzych - 6 sztuk
  • przyprawa do pierników Gellwe - 1 torebka
  • olej sojowy - 3 łyżki
  • soda oczyszczona Gellwe - 1 łyżeczka
  • drożdże - 30 g
  • powidła śliwkowe - 150 g
  • sól - szczypta
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Do miodu dodaj przyprawę do pierników Gellwe. Żółtka utrzyj z cukrem po czym połącz z mlekiem i dodaj rozkruszone drożdże, olej,  piwo.

  2.  Całość dokładnie wymieszaj z miodem połączonym z przyprawą do piernika, dodaj mąkę z sodą oczyszczoną Gellwe oraz szczyptę soli.

  3. Dokładnie wyrób i przełóż do foremki wysmarowanej margaryną i wysypaną tartą bułką.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez około 1 godzinę.

  5. Po wyjęciu z pieca i przestudź ciasto przekrój, wysmaruj powidłami a następnie polej rozpuszczoną polewą czekoladową Gellwe.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności