Czego szukasz?

Rolada czekoladowa

Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • cukier - 200 g
  • budyń czekoladowy Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko - 1 szklanka
  • żelatyna Gellwe - 3 łyżeczki
  • olej do smarowania pergaminu -
  • cukier puder do posypania -

Opis przygotowania

  1. Żółtka utrzyj do białości z cukrem. Białka ubij na bardzo sztywną pianę.

  2. Do żółtek dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, po czym dodaj pianę i bardzo delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.

  3. Płaską blaszkę wyłóż natłuszczonym olejem pergaminem, na który przelej ciasto.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C  do momentu zrumienienia się ciasta.

  5. Budyń ugotuj na mleku według przepisu. Budyń powinien być bardzo gęsty dlatego podana ilość mleka jest o połowę mniejsza.

  6. Przygotuj żelatynę. Przestudzoną żelatynę dodaj do budyniu. Dokładnie wymieszaj.

  7. Po przestygnięciu masę budyniową przełóż na przestudzone ciasto i zwiń w rulon.

  8.  Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i pokrój w plastry ostrym nożem.

  9. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności