Czego szukasz?

Ciasto arbuzowe

Czas przygotowania 70 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • szpinak mrożony - 300 g
  • mąka pszenna - 300 g
  • proszek do pieczenia Gellwe - łyżeczka
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 łyżeczka
  • cukier - 150 g
  • jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • olej - 200 ml
  • MASA ŚMIETANOWA - składniki
  • śmietanka 36% - 500 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna Gellwe - 10 g
  • mleko - 60 ml
  • MASA ARBUZOWA - składniki
  • galaretka malinowa Gellwe - 3 opakowania
  • arbuz - 1 kg

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Szpinak rozmroź, odciśnij na sicie i dokładnie zblenduj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem olej. Na koniec dodaj mąkę z dodatkami i szpinak. Wymieszaj.

  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 × 22 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C. Z wystudzonego ciasta odetnij wypukły wierzch.

  3. Przygotuj masę arbuzową. Arbuza obierz ze skóry, usuń pestki i zmiksuj. Włóż do garnka i zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wstaw do miski z zimną wodą i studź. Kiedy masa zacznie tężeć od czasu do czasu zamieszaj.

  4. Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw. Gdy napęcznieje podziel na dwie części. Pierwszą część żelatyny podgrzej w kąpieli wodnej aby się rozpuściła. 250 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywno z łyżką cukru pudru i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.

  5. Dolny blat ciasta włóż ponownie do formy i przykryj przygotowaną masą śmietanową. Odstaw na chwilę do zamrażarki lub lodówki. Gdy masa stężeje wyłóż na nią tężejącą masę arbuzową i ponownie włóż do lodówki. 

  6. W tym czasie przygotuj drugą porcję masy śmietanowej i wyłóż na stężałą masę arbuzową. 

  7. Z wierzchniej części ciasta odetnij brązową skórkę, a resztę pokrusz w dłoniach. Otrzymanymi okruchami posyp wierzch ciasta. 

  8. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki.

  9. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności