Czego szukasz?

Ciasto jogurtowe

Czas przygotowania 50 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 300 g
  • jajka (rozmiar L) - 2 sztuki
  • cukier - 100 g
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 opakowanie
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • olej - 60 ml
  • jogurt naturalny - 250 ml
  • KRUSZONKA - składniki
  • mąka pszenna - 120 g
  • masło - 80 g
  • cukier - 2 łyżki
  • DODATKOWO - dodaj do ciasta
  • świeże truskawki - 300 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz dodaj masło. Całość rozetrzyj palcami, powstanie kruszonka. Włóż ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.

  2. Mąkę przesiej do miski razem z sodą.

  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią na gładki gęsty krem.

  4. Do ubitej masy jajecznej dodaj olej, jogurt oraz przesiane suche składniki. Krótko zmiksuj. 

  5. Wyłóż spód tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylej do formy.

  6. Wierzch ciasta udekoruj odszypułkowanymi i pokrojonymi truskawkami.

  7. Całość posyp kruszonką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 45 minut.

  8. Wypieczone ciasto studź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

  9. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności