Czego szukasz?

Cytrynowy keks na drożdżach

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • Mąka pszenna - 200 g
  • Jajka (rozmiar L) - 5 sztuk
  • Masło - 1 kostka
  • Cukier puder - 200 g
  • Drożdże - 20 g
  • Mleko - 5 łyżek
  • Kisiel cytrynowy Gellwe - 1 opakowanie
  • Rodzynki - 200 g
  • Orzechy włoskie łuskane - 50 g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 50 g

Opis przygotowania

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj sklarowane masło, po czym dalej dokładnie ucieraj. Pod koniec dosyp mąkę pszenną i kisiel cytrynowy Gellwe. Ucieraj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.

  2. W ciepłym mleku rozprowadź drożdże i dodaj je do ciasta.

  3. Następnie dodaj rodzynki, posiekane drobno orzechy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj.

    Na koniec dodaj partiami pianę z ubitych na sztywno białek z dodatkiem cukru.

  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do „keksówki” wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.  Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C do momentu próby „suchego patyczka”.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności