Czego szukasz?

Kruchy placek z morelami

Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 250 g
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 125 g
  • masło lub margaryna - 150 g
  • jajko (rozmiar L) - 1 sztuka
  • WIERZCH - składniki
  • morele - 800 g
  • cukier - 300 g
  • konfiturex 3:1 Gellwe - 1 opakowanie
  • słupki migdałowe - 20 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mieszadłami miksera. Następnie wyłóż ciasto na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.

  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 × 28 cm. Zrób z ciasta lekki rancik na bokach. Ciasto nakłuj gęsto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C.

  3. Morele, umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Włóż do garnka, wlej 50 ml wody i wsyp Konfiturex. Zagotuj od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukier i ponownie zagotuj.

  4. Usuń powstałą podczas gotowania pianę. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Jeszcze ciepłą masę morelową wyłóż na ciasto i posyp słupkami migdałowymi. Odstaw do wystygnięcia.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności